top of page
Search

26. rujna - Europski dan jezika

Na incijativu Vijeća Europe, 26. rujna obilježava se Europski dan jezika.

Učenje jezika potiče se u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Jezična raznolikost doprinosi boljem međukulturalnom razumijevanju te ona također predstavlja bogatstvo europskog kontinenta.
Međukulturalno razumijevanje jedno je od temeljnih vrijednosti koje treba njegovati već od najranije dobi. Jezik je dio kulture i samim time u velikoj mjeri doprinosi ostvarenju takvih ciljeva.


EUROPSKI DAN JEZIKA NA NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE


U tjednu od 24. do 28. rujna obilježavali smo Europski dan (tjedan) jezika. Nastava se usredotočila na osvješćivanje o postojanju različitih jezika, dijeljenju učeničkih iskustava o jeziku i kulturama, kao i uspoređivanju hrvatskog jezika s ostalim jezicima kao što su: norveški, bosanski, srpski, ruski... Uspoređivanjem navedenih jezika utvrdili smo sličnosti i razlike među njima.


ZADATAK

Učenici su osmišljavali vlastiti logo/simbol ili su jednostavno vlastitim ilustracijama prikazali veze između hrvatskog i norveškog jezika ili između hrvatske i norveške kulture. Mogli su ilustrirati nešto što vole u Hrvatskoj i nešto što vole u Norveškoj. To su mogle biti riječi, gradovi, predmeti, zastave, osjećaji... Sve što kod njih stvara vezu između hrvatske i norveške kulture.


Zamislili su da će se njihova ilustracija/logo/simbol koristiti kao print na majici. Možda neku od ilustracija stavimo na print, što vi mislite? 🤩
31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page