top of page
Search

DAN KRAVATE 👔

U subotu, 21. studenoga 2023. na nastavi smo obilježili Dan kravate.

Ovaj će nam dan ostati u posebnom sjećanju jer nas je posjetila ekipa HRT-a te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, g. Zvonko Milas.


Nastavi su se pridružili učenici i učenice koji pohađaju nastavu u Oslu u knjižnici Deichman Bjørvika. Riječ je o učenicima od 6 do 9 godina.



KRAVATA, hrvatski izum

Jeste li znali da su kravatu izumili Hrvati?


Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618. – 1648.). Mladi francuski kralj Luj XIV. počeo je nositi kravatu 1646. kada je imao samo sedam godina te je tako na neki način odredio modni standard svih francuskih plemića. Oni su ubrzo usvojili ovaj novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (‘na hrvatski način’), što je ujedno postao novi korijen francuske riječi cravate (https://povijest.hr/drustvo/kultura/kravata-izum-hrvata/).


izvor: https://povijest.hr/drustvo/kultura/kravata-izum-hrvata/


KRAVATA NA NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE

Svi su učenici toga tjedna saznali kako je nastala kravata i zašto je uopće spominjemo na nastavi. Ujedno smo ponovili i nazive odjevnih predmeta. Zaključili smo da kravatu najčešće nosimo kada se svečano odijevamo.


Učenici na online nastavi crtali su svoje kravate (ukrašavali ih različitim detaljima), a učenici u Oslu su svoje kravate izrađivali i ponosno pokazivali.

Mnogi su odlučili svoje kravate ukrasiti hrvatskom zastavom, šahovnicom ili pak obilježjima omiljenog hrvatskog kluba.


online radovi

knjižnica Deichman Bjørvika, Oslo

Nakon nastave učenici su prokomentirali kako im je bilo i čudno i zabavno uz goste na nastavi te željno iščekuju prikazivanje na TV-u. Prikazivanje iščekuju i djedovi i bake, rodbina u Hrvatskoj, ali i ovdje u Norveškoj 😊.


Ovim se putem zahvaljujemo na druženju zabavnoj ekipi HRT-a te zahvaljujemo državnom tajniku, g. Zvonku Milasu na posjeti i ukazanoj podršci Hrvatskoj dopunskoj školi u Norveškoj.


*Sredstva za nastavu osigurana su financijskom potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

110 views0 comments
bottom of page