top of page
Search

Radionica glagoljice Stavanger

U nedjelju, 7. svibnja 2023. održala se Radionica glagoljice u Stavangeru. Radionica je održana u prostorijama Gausel Bydelshus-a, a pridružiti su se mogli svi zainteresirani.
ŠTO SMO RADILI

Radionica je bila posvećena najstarijem hrvatskom pismu - glagoljici. Naziv je dobila prema starohrvatskoj riječi glagoljati što znači govoriti. Gotovo tisuću godina glagoljicom su pisane mnoge crkvene i svjetovne knjige.

Učenici su upoznali pismo, jedan od najpoznatijih spomenika pisan na glagoljici (Bašćansku ploču) te su se na kraju i sami iskušali u izradi/pisanju slova.Na koji su način povezani hijeroglifi, kinesko pismo, ćirilica i glagoljica?

Sve su to zapravo pisma koja su učenicima bila većinom nepoznata. Zašto možemo pročitati rečenicu Hrvatska je država u Europi, a isto to na kineskom pismu ne bismo mogli?

Svatko je dobio abecedu s odgovarajućim glagoljičnim slovom pa smo pokušali dešifrirati slova i posložiti u pravilan redoslijed. Tako smo dobili riječ Stavanger.Slovo - riječ - rečenica

Učenici su pisali, a zatim ukrašavali početno slovo svojega imena na glagoljici. Netko je odlučio napisati cijelo ime, a neki su zapisivali cijelu abecedu.Složi svoje slovo!

Izrađivali smo ukrase s početnim slovom imena na glagoljici. To smo radili pomoću perlica, što nije bio nimalo lak zadatak (osim ako vam ime počinje slovom A kao Andriji i meni 😁).


Nakon napornog rada smo se malo i počastili 😉.Hvala svima koji su se pridružili Radionici i veliko hvala gospođi Dragici iz Hrvatske zajednice u Norveškoj na pomoći oko pripreme i organizacije.

Veselim se budućim susretima! 🤗


*Radionica je provedena uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page